Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης

Ημερομηνία: 2020
Πελάτης: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
Υπηρεσίες:
Σχεδιασμός & Παραγωγή ΕποπτικούΣχεδίαση και Ανάπτυξη ΙστοσελίδωνΨηφιακές ΕκτυπώσειςΨηφιακή ΠεριήγησηΨηφιακή ΠύληAnimated DesignΕικονική Πραγματικότητα (VR)FineglassΔιαδραστικές Εφαρμογές ΜουσείωνΨηφιακός ΕξοπλισμόςΣήμανση Μουσείων / Αρχαιολογικών Χώρων
Τοποθεσία:

Η Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης, διαρθρώνεται σε πέντε βασικές αίθουσες, οι τέσσερις από τις οποίες αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις θεματικές ενότητες της Συλλογής, ενώ η πέμπτη στεγάζει ψηφιακές εφαρμογές. Στα πλαίσια ανάδειξης της συλλογής, σχεδιάστηκαν και παρήχθησαν από την Horizon το εποπτικό υλικό, η ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας (VR), η εφαρμογή ψηφιακής περιήγησης καθώς και animated video.

Εποπτικό Υλικό

Η συλλογή στεγάζεται σε ένα σχετικά μικρού μεγέθους κτίριο, διαμοιρασμένο σε επιμέρους μικρές αίθουσες. Επομένως ο κύριος στόχος του εποπτικού υλικού ήταν να αναδειχθούν οι χώροι του μουσείου και να φαίνονται στους επισκέπτες μεγαλύτεροι και ευχάριστοι, ώστε να δημιουργείται μια αίσθηση άνεσης των εκθεμάτων και του εποπτικού υλικού.

Ο σχεδιασμός, η παραγωγή και οι κατασκευές που αφορούσαν το εποπτικό υλικό, μεταξύ συμβατικών κατασκευών όπως λεζάντες και κατακόρυφα στοιχεία –  πάνελ, περιλάμβαναν και τον σχεδιασμό και υλοποίηση επιφανειών μεγάλων διαστάσεων. Οι επιφάνειες αυτές παρουσίαζαν μια σειρά από τεχνικές, κατασκευαστικές αλλά και σχεδιαστικές δυσκολίες που ξεπεράστηκαν χάρη στην εμπειρία και τεχνογνωσία των μελών και του προσωπικού της εταιρείας και την άριστη συνεργασία με την ομάδα εργασίας του Μουσείου. Σε ότι αφορά τη θεματολογία, με το εποπτικό υλικό αναδείχθηκαν έντονα γεωμορφολογικά στοιχεία της περιοχής όπως η θάλασσα και το γειτονικό στην πόλη της Σάμης βουνό του Αίνου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και εντυπωσιακές φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί και μία κατασκευή η οποία είναι τρισδιάστατη αναπαράσταση του ρωμαϊκού μαυσωλείου Πανόρμου, πλαισιώνοντας με μοναδικό τρόπο τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή του. Συγχρόνως, η αναπαράσταση αυτή αναδεικνύει την αρχιτεκτονική του μνημείου.

Στο εξωτερικό εκτίθενται ψηφιδωτά, ενώ σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πληροφοριακές πινακίδες χαρακτηριστικών Fineglass με μεταλλικές βάσεις πρωτότυπου σχεδιασμού. Στον σχεδιασμό εντάχθηκε και το περιεχόμενο – μακέτες των πληροφοριακών πινακίδων.

Ψηφιακή Περιήγηση

Η Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης φιλοξενεί σημαντικές ψηφιακές εφαρμογές. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ψηφιακή εφαρμογή, που αφορά την περιήγηση στον χώρο της έκθεσης, για mobile συσκευές που συνδέονται σε ένα δίκτυο από beacons. Η ψηφιακή περιήγηση αυξάνει την εμπειρία του κοινού παρέχοντας επιπρόσθετες πληροφορίες για τα εκθέματα της συλλογής με την ευκολία των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Εικονική Πραγματικότητα (VR)

Παράλληλα, σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν ψηφιακές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας VR, που αφορούν τα λουτρά Πανόρμου και Σάμης. Τα κτίρια δημιουργήθηκαν ως τρισδιάστατα μοντέλα με ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν εικονικά και να περπατήσουν όχι μόνο στο εσωτερικό του κάθε μνημείου αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του. Για την υλοποίηση κάθε εικονικής περιήγησης εργάστηκαν εξειδικευμένοι γραφίστες, 3D artists, προγραμματιστές, σχεδιαστές και τεχνικοί ψηφιακών εφαρμογών, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης να έχει συμβουλευτικό ρόλο ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για τη διασφάλιση του επιστημονικά άρτιου αποτελέσματος. Στα λουτρά της Σάμης,  μέσα στο εικονικό περιβάλλον ενσωματώθηκαν εκπαιδευτικά παιχνίδια που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του χώρου.

Ψηφιακή Πύλη

Για τις ανάγκες προβολής της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης δημιουργήθηκε ψηφιακή διαδικτυακή πύλη. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τη συλλογή, τις θεματικές ενότητές της και τα ίδια τα εκθέματα, βίντεο, διαδραστικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές αλλά και σημαντικά στοιχεία για το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Δείτε Περισσότερα

Βουλή των Ελλήνων “Αντικρίζοντας την Ελευθερία”
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου