Με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποίησε περιοδική έκθεση με τίτλο “Αντικρίζοντας την Ελευθερία”. Για τις ανάγκες της έκθεσης η εταιρεία Horizon Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. πραγματοποίησε το σχεδιασμό και την παραγωγή του εποπτικού υλικού, το σχεδιασμό του φωτισμού, του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ψηφιακής διαδικτυακής πύλης και ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών, ενώ δημιουργήθηκε και περιήγηση 360°.
Η μουσειογραφική μελέτη προέβλεπε λύσεις για περισσότερα από 360 εκθέματα που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων πίνακες, χαρακτικά, κειμήλια, φιλελληνικά αντικείμενα καθώς και τα αρχεία της ελληνικής παλιγγενεσίας που διαθέτει η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Βασική συνθετική ιδέα του σχεδιασμού αποτέλεσε η διαφάνεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός των κατασκευών της περιοδικής έκθεσης είχε ειδική και εξατομικευμένη πρόβλεψη για κάθε έκθεμα.
Αναφορικά με την ίδια την έκθεση, διαρθρώνεται στις ακόλουθες ενότητες: Στο Περιστύλιο οργανώνεται το τμήμα της έκθεσης με τίτλο “Η αφύπνιση του Ελληνισμού (1770-1820)”. Στη μία πλευρά οργανώνεται η ενότητα με θέμα “Από την Αρχαιολατρία στον Φιλελληνισμό” και στην απέναντι της με θέμα “Από τον Διαφωτισμό στον Πατριωτισμό”. Στον πρώτο όροφο, οι ενότητες οργανώνονται με τίτλο “Σκηνές και ήρωες της Ελευθερίας (1821-1833)” με δύο υποενότητες. Η πρώτη ονομάζεται “Αποτυπώματα της Ελληνικής Επανάστασης” στην Αίθουσα Τροπαίων ενώ η δεύτερη ονομάζεται “Ηρώον του Αγώνα” και διαρθρώνεται στην Αίθουσα Υπασπιστών.
Χωρικά, η οργάνωση της έκθεσης πραγματοποιείται και διαρθρώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εναρμονίζεται με το εξαιρετικής σπουδαιότητας και ιστορικής αξίας μνημειακό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, διασφαλίζοντας την ταυτόχρονη απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία του, με πλήρη σεβασμό στον χαρακτήρα του ως μνημείο.
Η έκθεση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εφαρμοστεί στους ακόλουθους χώρους: στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων και στην Αίθουσα Βενιζέλου, η οποία για τις ανάγκες της έκθεσης αναφέρεται ως δύο αίθουσες δηλαδή Αίθουσα Τροπαίων και Αίθουσα Υπασπιστών. Ταυτόχρονα λήφθηκαν υπόψη και ενδιάμεσοι χώροι του κτιρίου, όπως το κλιμακοστάσιο βόρεια του προθαλάμου του κτιρίου της Βουλής, που συνδέει το ισόγειο με τον πρώτο όροφο καταλήγοντας σε ευρύ πλατύσκαλο προ της εισόδου της Αίθουσας Τροπαίων, αλλά και οι ενδιάμεσοι χώροι κίνησης μεταξύ του προθαλάμου και του Περιστυλίου.
Εποπτικό υλικό
Το εποπτικό υλικό σχεδιάστηκε ώστε να πλαισιώνει τις κατασκευές και να δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα αναδεικνύοντας συγχρόνως το χαρακτήρα του κτιρίου. Σε αυτό, πέραν των λεζαντών και panels, περιλαμβάνονται εκτυπωμένα αυτοκόλλητα βινύλια μεγάλων διαστάσεων, αυτοκόλλητα διαφανή βινύλια επικολλημένα σε πολυκαρβονικά στοιχεία, τρισδιάστατα γράμματα που σχηματίζουν τίτλους και τοποθετήθηκαν σε μεγάλο ύψος, αλλά και οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις backlit υφασμάτων στην Ελλάδα τη στιγμή της έκθεσης. Στα υφάσματα αυτά, εμβαδού πολλών τετραγωνικών μέτρων, εκτυπώθηκαν σε υψηλή ευκρίνεια θέματα που προέκυψαν από μεγέθυνση μέσω υψηλής τεχνολογίας ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων.
Διαδραστικές Εφαρμογές
Για τις ανάγκες της έκθεσης και συμπληρωματικά προς το εποπτικό υλικό δημιουργήθηκαν ειδικές διαδραστικές εφαρμογές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα παρουσιάζοντας τόσο λεπτομέρειες της έκθεσης όσο και στοιχείων του κτιρίου όπως η Ζωφόρος της Επανάστασης αλλά και της ιστορικής συγκυρίας των γεγονότων του 1821. Οι εφαρμογές αυτές φιλοξενούνται στον ίδιο το χώρο της έκθεσης σε μια διαδραστική ψηφιακή τράπεζα πολλών χρηστών (multiuser και multitouch).
Διαδικτυακή Πύλη
Η διαδικτυακή πύλη της έκθεσης περιλαμβάνει πληθώρα πληροφοριών για τα εκατοντάδες εκθέματα της έκθεσης αλλά και για συναφή αντικείμενα και εκθέματα της συλλογής της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων που εν τέλει δεν εκτέθηκαν στους φυσικούς χώρους της έκθεσης.
Περιήγηση 360°
Το σύνολο της έκθεσης αποτυπώθηκε με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής προκειμένου να δημιουργηθεί μία ιδιαίτερα φιλική προς το χρήστη διαδικτυακή εφαρμογή περιήγησης 360°. Μέσω της περιήγησης οι χρήστες του διαδικτύου και της διαδικτυακής πύλης της έκθεσης μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους της έκθεσης, να σταθούν εικονικά μπροστά σε κάθε προθήκη και σημείο ενδιαφέροντος έχοντας πλήρη και πανοραμική άποψη και να κλικάρουν συγκεκριμένα κουμπιά που εμφανίζουν επιπρόσθετες πληροφορίες για την έκθεση.